5 Redenen om je cardio bulletproof te maken
Wanneer je aan cardio denkt, denk je vast aan de sportschool in januari wanneer er weer hopen mensen eindeloos lopen voort te sukkelen op de cardio apparatuur. Het gelijktijdig scrollen op instagram verbrand waarschijnlijk meer calorieën dan het slakkentempo dat gehanteerd wordt. Mocht je toch na een eindeloos uurtje cardio zo’n 500 kcal op je schermpje zien verschijnen dan wordt die waarschijnlijk teniet gedaan door 3000kcal die je op een zaterdagavond naar binnen werkt. Calorieën najagen is daarom ook nooit een goed idee.
De cardio die ik bedoel maakt je sterker, sneller, geconditioneerde, het verbetert bovendien je stress bestendigheid, het versneld je herstel en het stoomt je klaar om alle uitdagingen in je leven “head on” te tackelen. Deze vorm van “cardio” noemen we ook wel conditioning. Conditioning wordt normaal alleen gedaan voor atleten, zodat ze maximaal kunnen presteren tijdens wedstrijden. Maar moet jij ook niet maximaal kunnen presteren op dagelijkse basis..? Een goede conditie gaat je onder andere helpen met:
- Energie
- Afvallen
- Gezondheid
- Stress bestendigheid
- Herstel
1.Energie
Conditioning zorgt voor een verbeterde zuurstoftoevoer naar je spieren, zuurstof die hard nodig is voor het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare energie voor het lichaam(ATP). Conditioning zorgt bovendien voor de aanmaak van meer type 1 spiervezels, welke een grote hoeveelheid mitochondria bevatten. Deze kleine organellen vind je tot wel duizenden in iedere cel van je lichaam en hierbinnen vind het daadwerkelijke process van het aanmaken van (aerobe) energie plaats. De mitochondria worden daarom ook wel de energiecentrales van je lichaam genoemd. Hoe meer mitochondria je in je lichaam hebt des te beter ben je in staat om energie te produceren op een dagelijkse basis.
2. Afvallen
Het hebben van meer en verbeterde energiecentrales heeft nog een belangrijk voordeel, je bent namelijk automatisch beter in staat om je lichaamsvet te verbranden. Met conditioning zorg je er dus eigenlijk voor dat je niet alleen tijdens een trainingssessie vet verbrand maar ook wanneer je zit, slaapt of werkt. Je veranderd je lichaam dus in een daadwerkelijke vetverbrandende machine!
3.Gezondheid
Afvallen en verbeterde energie zal op zichzelf al een positieve werking op je algehele gezondheid hebben. Een bijkomend voordeel is dat cardio voor vasodilatatie(het verwijden van je bloedvaten) zorgt, hierdoor zal ook je bloeddruk omlaag gaan. Een verlaging van -5 mmHg systolische bloeddruk wordt al geassocieerd met een verlaging van 7% minder kans op hart en vaatziekten.
4. Stress bestendigheid
De fysiologische reactie van je lichaam wanneer je fysieke of mentale stress ervaart stamt nog af van een tijd waarin we nog dagelijks gevaar van bijvoorbeeld een sabeltandtijger hadden. Wanneer we oog in oog kwamen te staan met een tijger moest ons lichaam snel kunnen reageren door bijvoorbeeld je hartslag te verhogen en energie vrij te maken om te kunnen vechten of vluchten. Deze “Fight or flight” reactie van ons lichaam kost enorm veel energie, en het kost dus ook veel energie om hiervan te herstellen.
Hedendaags worden we continu op de proef gesteld wat steeds weer kan leiden tot een “fight or flight” reactie. Het hebben van een verbeterde conditie zorgt er dus voor dat we sneller kunnen herstellen wanneer we stress ervaren.
5. Herstel
Na een (krachttraining heb je hopelijk wat spierschade veroorzaakt, wat waarschijnlijk tot een paar dagen spierpijn zal leiden. Het is niet zo dat deze spierpijn zomaar magisch verdwijnt, je lichaam is zonder dat jij dit merkt hard aan het werk om deze schade te repareren. Dit reparatieprocess kost, je raad het al.. Energie! Een verbeterde conditie, verbeterde energie productie zorgt dus ook voor een verbeterd herstellend vermogen. Wanneer je sneller hersteld kan je dus vaker en harder trainen, dus is cardio dan echt zo slecht voor je gains?
Conclusie
Je lichaam is zonder dat jij het merkt continu heel hard aan het werk voor jou. Het is daarom belangrijk dat we het lichaam ook zo goed mogelijk in staat stellen om deze processen in stand te houden. Het verbeteren van je energie productie is daar een belangrijk onderdeel van. Dit zal uiteindelijk jouw werk prestatie, vermoeidheid, vetverbranding, stressbestendigheid en zelfs je spiermassa ten goede komen!